Dietetycy uważają, że jedną z najzdrowszych diet jest dieta śródziemnomorska. Według tego planu żywienia jadłospis każdego dnia powinien być wypełniony dużą ilością świeżych warzyw i owoców, naturalnym tłuszczem w postaci oliwy z oliwek oraz rybami i owocami morza. To niezaprzeczalnie jedna z najzdrowszych, ale także najpyszniejszych metod żywienia, która dostarcza organizmowi wszelkich składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Faktem jest jednak, że spora ilość osób nie przepada za rozmaitościami morskimi i w takim wypadku należałoby ten rodzaj białka zamienić na coś innego.
Jak przygotować pyszne danie śródziemnomorskie?
Entuzjaści ryb nie będą mieli problemu z regularnym spożywaniem łososia czy makreli, które uchodzą za jedne z najzdrowszych w swoim gatunku. Sytuacja jest jednak problematyczna w przypadku osób, które pragną zmienić nawyki żywieniowe na zdrowe, decydując się na model śródziemnomorski, a jednocześnie nie przepadają za rybami. W takim wypadku warto zastanowić się nad białkiem w innej postaci. Obiad fit kurczak to doskonałe rozwiązanie, ponieważ jest źródłem bardzo łatwo przyswajalnego białka. Kurczak jest przy okazji mięsem, które uważa się za dietetyczne ze względu na małą zawartość tłuszczu. Istotnym faktem jest również to, że mięso z kurczaka jest niezwykle delikatne i w związku z tym doskonale sprawdzi się w przypadku osób, które borykają się z problemami trawiennymi lub delikatnym żołądkiem.
Jak przygotować dietetycznego kurczaka?
Obiad fit kurczak najlepiej serwować w wersji gotowanej na parze. Mięso z kurczaka przygotowane w ten sposób zachowa swoje wszystkie właściwości, które w trakcie standardowego gotowania po prostu się zatracają. Uważa się, że każdy rodzaj mięsa gotowany na parze jest najzdrowszym sposobem na przygotowanie pysznego i pożywnego posiłku. Dzięki tej metodzie potrawy zachowują maksimum smaku, a poza tym do przygotowania nie potrzebujemy właściwie żadnego tłuszczu, co będzie miało niebagatelny wpływ na osoby decydujące się na dietę.
Zdrowy kurczak z piekarnika
Niezłym pomysłem będzie przygotowanie kurczaka w formie pieczonej. Uważa się, że mięso przygotowywane w taki sposób traci jaką część swoich właściwości, choć znacznie mniej niż podczas gotowania w wodzie. Pieczony kurczak może być fantastyczną alternatywą dla osób, które za żadne skarby nie są w stanie przekonać się do gotowania na parze. W tym wypadku trzeba będzie dodać do mięsa odrobinę tłuszczu, ale warto również doprawić kurczaka świeżymi ziołami, które urozmaicą nieco delikatny smak mięsa.