Przejdź do treści

Co zjeść na śniadanie przed treningiem?

Często zdarza się tak, że osoby ćwiczące wczesną, poranną porą pomijają śniadanie. Zdarza się tak, ponieważ przed treningiem często brakuje czasu na posiłek, brak na niego apetytu lub panuje przekonanie, że pomijając śniadanie szybciej się schudnie. Nic jednak bardziej mylnego. Dlaczego? Co jeść rano przed treningiem?

Śniadanie i jego rola.

Dlaczego zjedzenie śniadania przed porannym treningiem jest tak ważne? Otóż:

– osoby, które pomijają śniadanie zjadają podczas całego dnia więcej pożywienia

– śniadanie odpowiednio przygotowane to źródło energii dla mięśni przed treningiem, rezygnacja z niego może sprawić, że trening może być mniej efektywny

– organizm nie lubi być oszukiwany, istnieje więc ryzyko, że po treningu nadrobi się z nawiązką brak spożytego śniadania.

Co jeść rano przed treningiem?

Przed treningiem warto sięgnąć po chude białko. Dzięki temu podczas treningu organizm skupi się na pracy mięśni. Dobre źródła chudego białka na posiłek przed treningiem to:

– serek wiejski

– chudy lub półtłusty twaróg

– kefir

– twarożek naturalny

– jogurt i maślanka naturalna

– ciecierzyca, tofu, soja

– mięso wołowe

– mięso drobiowe

– chude ryby: tuńczyk, morszczuk, tilapia, dorsz, sandacz

– jajka.

Węglowodany to drugi ważny składnik śniadania. Wybierając je starajmy się spożywać węglowodany złożone, które dostarczą energii nawet na kilka godzin.

Przykładowy przepis na śniadanie przed treningiem.

OMLET ZIOŁOWY Z POMIDORAMI – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

Składniki:

– 300 g pomidorków koktajlowych

– 4 gałązki szałwii

– 6 gałązek tymianku

– 2 garście trybuli

– 2 cebule

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 8 jaj M

– sól, pieprz

– 2 łyżki octu winnego

– bazylia.

Wykonanie:

1. Pomidorki umyć, przekroić na pół.

2. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki, posiekać.

3. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.

4. Na patelni, która nadaje się do pieczenia w piekarniku rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebule smażąc przez ok. 3 min.

5. Jaja wbić do miski, ubić trzepaczką, doprawić solą i pieprzem.

6. 3/4 pomidorów, zioła i jaja dodać do cebuli na patelni, piec w piekarniku w temp. 175 stopni ok. 15 min, aż omlet się zsiądzie.

7. Ocet wymieszać z 2 łyżkami oliwy, dodać sól i pieprz.

8. Omlet pokroić na równe trójkąty, podawać z pozostałą porcją pomidorów, ozdobić bazylią, skropić sosem z octu i oleju.

9. Podawać z podpieczoną bagietką pełnoziarnistą.

Śniadanie powinno być spożyte nie później, niż na 2 godziny przed treningiem.